Buikgriep is een verzamelnaam voor klachten die worden veroorzaakt door een ontsteking in de maag of in de darmen. In de meeste gevallen is een buikgriep het gevolg van een virus. Maar ook bacteriën of parasieten kunnen een buikgriep veroorzaken. Buikgriep kan erg besmettelijk zijn en kan daardoor voor buikgriepepidemieën zorgen.
Bij een buikgriep kunt u last hebben van meerdere onderstaande klachten:
In de meeste gevallen gaat buikgriep binnen een week vanzelf over. In ernstige gevallen, zoals aanhoudende buikgriep of wanneer u bloed in of bij uw ontlasting aantreft, is het verstandig om uw huisarts te bezoeken.
Wanneer u last heeft van buikgriep kunt u het beste een paar dagen uitzieken tot u zich beter voelt. Het is van belang dat u ervoor zorgt dat u(w kind) niet uitdroogt. Door goed te drinken voorkomt u dit. Bij de apotheek kunt u eventueel ORS (Oral Rehydration Solution) halen, dit zorgt ervoor dat het vocht- en zouttekort weer aangevuld wordt.
Het voorkomen van een buikgriep is erg moeilijk. Zorg voor goede hygiënemaatregelen, zoals regelmatig uw handen wassen, een schoon toilet, schone handdoeken enzovoorts. Toch kunt u alsnog besmet raken met een buikgriep door contact met anderen.
Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw buikpijn? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.
Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser