Heeft u gordelroos?

Heeft u last van jeuk, een kenmerkende rode uitslag en pijn of tintelingen in een deel van uw gezicht? Mogelijk heeft u last van gordelroos. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van gordelroos?

Gordelroos, wondroos en netelroos eindigen allemaal op ‘roos’. Alle drie de huidaandoeningen hebben een rode huiduitslag als symptoom, maar zijn verschillend van aard. ‘Roos’ betekent ontsteking en roodheid, wat kenmerkend is voor de aandoeningen.

Wanneer u als kind het waterpokkenvirus heeft gehad, blijft na genezing het virus ongemerkt achter in de zenuwen van de huid. Na jaren kan dit virus wederom actief worden en dit veroorzaakt gordelroos. Mogelijk spelen een lagere weerstand, vermoeidheid of een andere bijkomende ziekte hierin een rol.

Wat zijn symptomen van gordelroos?

Gordelroos begint met jeuk, pijn of tintelingen in een deel van het gezicht, romp of ledematen. Na een paar dagen verschijnen er rode vlekjes en met vocht gevulde blaasjes. Hevige pijnen, een ziek gevoel en koorts kunnen voorkomen. De uitslag van gordelroos komt op één helft van het lichaam voor. Als u gordelroos in uw gezicht heeft, is het mogelijk dat u een oogontsteking krijgt. Neem in dit geval direct contact op met uw huisarts.

Gordelroos is besmettelijk in de fase dat de (vochtige) blaasjes op de huid zitten. Gedurende één tot twee weken is het mogelijk dat er andere mensen besmet raken met het waterpokkenvirus. Voorkom dat u in deze fase in contact komt met baby’s, mensen die nog niet besmet zijn geraakt, zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als u vermoedt dat u gordelroos heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Uw arts kan een crème voorschrijven die de jeuk verzacht. Als u last heeft van koorts of pijn kunt u paracetamol innemen. Als dit onvoldoende helpt, mag er ook ibuprofen of diclofenac worden ingenomen.

Wat kunt u tegen gordelroos doen?

Om kleding te beschermen tegen het vocht van de blaasjes of om het pijnlijke gevoel van het schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas. Zodra de blaasjes zijn opgedroogd, is het virus niet meer besmettelijk. U kunt gewoon douchen of in bad gaan en verder is het van belang dat u de huid zoveel mogelijk met rust laat.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de rode huiduitslag? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser