Wat zijn beginnende hernia symptomen?

Vermoedt u dat u last heeft van een hernia? Wij vertellen u graag meer over de oorzaken, symptomen en complicaties bij een hernia. Heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van een hernia?

Het is nog onduidelijk hoe een hernia exact tot stand komt. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een (discus)hernia. Bij een normaal verouderingsproces hoort slijtage aan de tussenwervelschijf, oftewel de ‘discus’. Ongeveer één op de drie personen heeft een zichtbare slijtage aan de tussenwervelschijf en heeft daardoor een verhoogd risico op een hernia. Overbelasting van de rug stimuleert het slijtageproces, maar ook erfelijkheid speelt hierbij een rol. Mannen en rokers lopen een groter risico om een hernia te krijgen dan vrouwen en niet-rokers. Het is niet zo dat mensen met zwaar werk vaker kans hebben op een hernia dan mensen die licht werk uitoefenen. Eerder het omgekeerde geldt hier. Een hernia aan de lendenwervels komt relatief vaak voor bij mensen met een zittend beroep.

Wat is een hernia nou precies?

De tussenwervelschijf laat bewegingen toe tussen de wervels onderling en vangt ook schokken op als u bijvoorbeeld loopt of springt. Tussenwervelschijven zien er ovaal uit met een buitenrand waarbinnen een zachte kern zit. Deze kern wordt ook wel nucleus genoemd en bestaat voor een groot gedeelte uit water. ’s Nachts neemt de kern water op uit omliggende weefsels en overdag wordt dat er door de zwaartekracht langzaam uitgeperst. Vanaf 25 jaar wordt de kern minder soepel en verdroogt het. Ook de buitenrand wordt minder elastisch en er kunnen scheurtjes in komen bij zware belasting van de rug. Op het moment dat deze scheurtjes ontstaan, ervaart u lage rugpijn. Indien er een grote scheur ontstaat, verlaat de nucleus bijna de schijf. Hierdoor drukt deze uitpuiling op een aanliggende zenuw. Hierdoor ontstaat niet alleen lage rugpijn, maar ook pijn in het been. Bij een goede behandeling zal in 80 procent van de gevallen deze scheur binnen zes weken genezen.
Een echte discus hernia ontstaat wanneer de nucleus helemaal naar buiten komt. Op het moment dat dit bij u voorkomt, dan zal u de pijn voornamelijk in het been ervaren. Bij een dergelijke behandeling wordt het uitgebroken deel verwijderd en de platgedrukte zenuw vrijgemaakt.

Wat zijn symptomen van een beginnende hernia?

Er kan op verschillende plaatsen een hernia ontstaan, hierbij horen ook verschillende symptomen. Een hernia hoeft niet altijd klachten te veroorzaken, sommige mensen hebben niks in de gaten ondanks de hernia. In ongeveer 12,5 procent van de hernia gevallen, is er sprake van een nekhernia. Hieronder worden de symptomen voor een hernia in de onderrug en nekhernia achtereenvolgens besproken.

Symptomen hernia in de rug:

 • Scherpe pijn in één been die doortrekt tot in het onderbeen;
 • Soms pijn tot in de voet;
 • Hoesten, niezen of persen kunnen een versterkende/uitstralende pijn veroorzaken;
 • Meestal pijn in de onderrug;
 • Soms is er krachtverlies in het been;
 • Doof gevoel in het been.

Nekhernia symptomen:

 • Hoofdpijn;
 • Nekpijn;
 • Pijn in het schoudergebied;
 • Uitstralende pijn naar de arm(en);
 • Doof of prikkelend gevoel in de huid van de arm;
 • Krachtverlies in de arm of hand;
 • Uitvalverschijnselen (neem direct contact op voor medische hulp!)

Wanneer moet ik naar de huisarts?

In de meeste gevallen geneest een hernia vanzelf na zes tot twaalf weken. Als uw klachten erger worden of na ongeveer zes weken nog niet verminderen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Een huisarts kan u eventueel doorsturen naar een specialist voor verder onderzoek.

In de volgende gevallen moet u direct contact opnemen met uw huisarts:

 • Bij minder kracht in uw benen;
 • Bij een doof gevoel in uw liezen en rond uw anus;
 • Als u niet meer kunt plassen of niet meer kunt ophouden.

Wat kunt u tegen een beginnende hernia doen?

Het is van belang dat u zoveel mogelijk in beweging blijft en uw dagelijkse activiteiten gewoon blijft uitvoeren. Voorkom hevige pijnen door bepaalde houdingen of bewegingen niet te maken. Voor een langere tijd bedrust nemen is niet zinvol, dit verzwakt namelijk de spieren en daardoor vertraagt het herstel. Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken. Deze moet u een paar dagen op vaste tijden innemen, zelfs als u op dat moment geen pijn voelt. Gebruik bij voorkeur paracetamol en als dat niet helpt, overweeg dan ibuprofen, diclofenac of naproxen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en neem deze pijnstillers eventueel in met maagbeschermers.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw hernia? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser