Wat te doen tegen keelontsteking?

Heeft u last van een droge keel, lichte koorts, pijn tijdens het slikken en vermoeidheid? Mogelijk heeft u een keelontsteking. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van keelontsteking?

Een acute keelontsteking (faryngitis) of een amandelontsteking (tonsillitis) wordt veroorzaakt door een infectie van een virus, bacterie of schimmel. Het is ook mogelijk dat er meerdere gelijktijdige infecties zijn met bacteriën en virussen, waaronder herpes, mazelen en waterpokken. Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door het verkoudheidvirus. Dit virus infecteert het slijmvlies in de keelholte. Bacteriële infecties worden in meer dan de helft van de gevallen veroorzaakt door streptokokken. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel eens angina genoemd. In dat geval kunt u witte plekken in de keel en op de amandelen zien. 

Maar ook zonder infectie kunt u last hebben van keelpijn, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van uw stem of blootstelling aan rokerige ruimtes. Als keelpijn, vergrote halsklieren en moeheid langer duren dan u bij een normale keelontsteking zou verwachten, kan het om de ziekte van Pfeiffer gaan. De ziekte begint vaak met keelpijn, koorts en opgezette klieren in de hals. De ziekte van Pfeiffer wordt ook veroorzaakt door een virus. Het Epstein-Barr virus wordt veroorzaakt door een ontstoken keel en zit in het speeksel. Bloedonderzoek kan dit uitsluiten.

Wat zijn symptomen van keelontsteking?

Een ontstoken keel of een amandelontsteking hebben vrijwel dezelfde symptomen. Een ontsteking aan de keel of amandelen komt vaker voor als de weerstand lager is of wanneer het keelslijmvlies is aangetast door bijvoorbeeld roken. Symptomen van een keelontsteking van uw kind kunnen ernstiger zijn dan bij volwassenen. Onderstaande symptomen komen het vaakst voor.

 • Een droge keel met keelpijn;
 • Moeheid;
 • Lichte koorts.

Andere veelvoorkomende symptomen van een ontstoken keel zijn:

 • Pijn bij slikken;
 • Hoofdpijn;
 • Hoesten (blafhoest) of verkoudheid;
 • De behoefte om de keel te schrapen;
 • De pijn kan naar de hals en oren trekken;
 • Heesheid kan voorkomen;
 • Het keelslijmvlies en de keelamandelen kunnen rood en opgezwollen worden;
 • Achter in de keel zitten soms witgele stippen of dik slijm;
 • De lymfeklieren in de hals zijn opgezet en gevoelig.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is aan te raden om een huisarts te raadplegen als de klachten lang duren of sterk verergeren. Indien de ontstoken keel of amandelen zo erg worden dat drinken of slikken moeilijk gaat en zeer pijnlijk is, is het ook verstandig om contact op te nemen met een arts. Ook in de volgende gevallen is het raadzaam om uw huisarts te bezoeken:

 • Als de koorts langer aanhoudt dan 3 dagen.
 • Als de keelontsteking samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op de romp.
 • Als u steeds zieker wordt.
 • Als u langer dan drie dagen koorts heeft.

Bij kinderen kunnen symptomen erger zijn dan bij volwassenen. Het kan voorkomen dat ze geen speeksel meer kunnen doorslikken, benauwd worden en erg ziek zijn. Neem in deze situatie contact op met uw huisarts.

Bij een chronische ontsteking van de amandelen kunt u veel pijn hebben. Amandelen kunnen vergroot zijn, wat meestal het gevolg is van ontstekingen. Indien u veel last heeft van uw keelamandelen, kan de dokter besluiten deze te knippen. Echter, deze ingreep wordt tegenwoordig minder snel door artsen genomen.

Wat kunt u tegen keelontsteking doen?

Een keelontsteking die ontstaan is door een virus, verdwijnt meestal vanzelf binnen twee weken. In milde gevallen is uitzieken de enige optie. Middeltjes tegen keelpijn, zuigtabletten, of keelpastilles werken verzachtend. U kunt ook gorgelen met zout water of kamillethee. Tegen de pijn kan er paracetamol worden genomen. Als dit onvoldoende helpt, mag er ook ibuprofen of diclofenac worden ingenomen. Bij een ontstoken keel die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie kan een huisarts antibiotica voorschrijven. Op het moment dat u een keelontsteking heeft, kunt u beter geen melkproducten drinken. Zure zuivelproducten kunnen wel, waaronder karnemelk, yoghurt en kwark.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Ben u niet zeker van wat de oorzaak is van de keelontsteking? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser