Wat te doen bij keelpijn?

Heeft u een droog en pijnlijk gevoel in uw keel, last van een kriebelhoest en moeite met drinken of slikken? Mogelijk heeft u last van keelpijn. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van keelpijn?

Keelpijn is een veelvoorkomende klacht die kan variëren van een pijnlijk of droog gevoel in de keel. Oorzaken van een zere keel kunnen irritatie of een beginnende ontsteking zijn. Ook overbelasting kan een oorzaak zijn van keelpijn.

Keelpijn wordt vaak verward met keelontsteking. Waarbij er bij keelpijn enkel sprake is van een geïrriteerde keel, zijn er bij een keelontsteking ook rode en gezwollen slijmvliezen, doet slikken pijn en kan de stem hees zijn. Een acute keelontsteking (acute faryngitis) is een plotselinge ontsteking van de keel door een infectie of andere oorzaken. Keelontsteking is erg besmettelijk en wordt vaak overgebracht tijdens het hoesten of via voorwerpen.

Wat zijn symptomen van keelpijn?

Bij een overbelaste of geïrriteerde keel zijn de keel en stembanden licht beschadigd, doordat er gedurende een langere periode hard is gepraat of er blootstelling is geweest aan rokerige ruimtes of een koude lucht. Symptomen van keelpijn door overbelasting zijn:

 • Een schorre stem;
 • Kriebelhoest;
 • Droog gevoel in de keel.

Complicaties keelpijn

Keelpijn kan erg hinderlijk zijn, maar de verschijnselen hiervan verdwijnen meestal weer binnen enkele dagen tot een week. Als er sprake is van een acute keelontsteking dan gaat dit meestal binnen 14 dagen over.

Wanneer moet u contact opnemen met een dokter?

 • Als uw keelpijn langer dan zeven dagen aanhoudt.
 • Als drinken of slikken niet meer gaat.
 • Als keelpijn samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op de romp.
 • Als u steeds zieker wordt.
 • Als u langer dan drie dagen koorts heeft.

Als uw kind keelpijn heeft, dient u in de volgende situaties direct contact op te nemen met uw huisarts:

 • Als uw kind een erg zieke indruk maakt.
 • Als uw kind benauwd is.
 • Als uw kind het speeksel niet kan wegslikken.

Wat kunt u tegen keelpijn doen?

Bij een overbelaste keel is het van belang dat u de stem zo min mogelijk belast en warme dranken neemt, waarbij honing of drop verzachtend kunnen werken. Keelpastilles of middeltjes tegen keelpijn werken vaak beter. Hierbij kunt u denken aan Chloorhexidine tabletten. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Indien u werkt met materialen die stof of deeltjes afgeven, is het belangrijk dat u bescherming draagt. Rook en dampen kunnen uw longen beschadigen. Probeer deze schadelijke stoffen zoveel mogelijk te vermijden.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Ben u niet zeker van wat de oorzaak is van de keelpijn? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser