Welke kinderziektes met vlekjes zijn er?

Heeft uw kind huiduitslag? Mogelijk heeft uw kind last van een van de meest voorkomende kinderziektes met vlekjes: de mazelen, waterpokken, rodehond of roodvonk. Herkent u de typische rode huiduitslag en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van kinderziektes met vlekjes?

De mazelen, rodehond en waterpokken worden veroorzaakt door virussen. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Alle infectieziektes zijn zeer besmettelijk en doen zich meestal voor op kinderleeftijd. De periode van besmetting en ziekte duurt ongeveer één tot twee weken. Vooral in deze periode zijn de kinderziektes erg besmettelijk. Overigens hoeft huiduitslag niet altijd het gevolg te zijn van een kinderziekte, maar kan het ook een symptoom zijn van een allergische reactie of het gevolg van krentenbaard.

Wat zijn symptomen van kinderziektes met vlekjes?

Mazelen symptomen

Het verloop van de mazelen vindt plaats in twee verschillende fases. De eerste klachten duren drie dagen tot een week en zijn koorts, hoofdpijn, hoesten, niezen, spierpijn, ontsteking van de ogen en moeheid. Na deze eerste fase verschijnen bij 30 procent van de mensen witte vlekjes in de mond en één of twee dagen later ontstaat huiduitslag. Deze begint op het gezicht en breidt uit naar de rest van het lichaam. De uitslag voelt ruw aan, is rood en groeit naar elkaar toe. Deze uitslag gaat na een week ongeveer weer weg.

Waterpokken symptomen

Gezonde kinderen die waterpokken krijgen, hebben weinig of lichte klachten. Uw kind wordt eerst verkouden en ontwikkelt over het hele lichaam jeukende vlekjes en blaasjes. Deze kunnen ook voorkomen in de mond, in het haar en op oogleden. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit tot korstjes. Meestal is het kind niet ziek, maar kan het hangerig zijn.

Rodehondsymptomen

Niet iedereen die besmet raakt met rodehond wordt ook daadwerkelijk ziek. Na besmetting duurt het ongeveer twee tot drie weken voordat de symptomen kenbaar worden. Uw kind wordt eerst verkouden en de klieren achter de oren en in de hals gaan opzetten. Soms heeft het kind een verhoging. Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren die zich razendsnel verspreiden over de romp en ledematen. Na een paar dagen verdwijnen de vlekjes weer.

Roodvonk symptomen

Roodvonk komt vaak voor onder schoolgaande kinderen. Symptomen van roodvonk ontstaan twee tot vier dagen na de besmetting. Helderrode bultjes verschijnen meestal voor in de hals, op de borst, op de ellebogen, in de oksels en in de lies. De uitslag voelt ruw aan en blijft ongeveer twee tot vijf dagen aanwezig. Vervolgens vervelt de huid van handen en voeten en soms zelfs van delen van de romp of ledenmaten. Naast de uitslag komen ook de volgende symptomen voor bij roodvonk:

  • Verlies van eetlust;
  • Een rode en pijnlijke keel;
  • (Hoge) koorts;
  • Pijnlijke klieren in de hals;
  • Opgezette klieren achter de oren en in de nek;
  • Buikpijn en braken;
  • Eerst een witte tong die na een paar dagen rood en dik wordt.

Wanneer moet ik (met mijn kind) naar de huisarts?

Kinderziektes met vlekjes kunnen vooral bij zwangere vrouwen en bij personen met een lagere weerstand gevaarlijk zijn. In een dergelijk geval is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Rodehond en de vijfde ziekte kunnen tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.

Als uw kind erg suf is, puntvormige donkerrode vlekjes ontwikkelt of als u vermoedt dat uw kind roodvonk heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Roodvonk wordt meestal behandeld met antibiotica.

Wat kunt u tegen kinderziektes met vlekjes doen?

Kinderziekten met vlekjes gaan over het algemeen vanzelf over en hebben geen behandeling nodig. Wel kan uw kind flink ziek zijn in combinatie met een hoge koorts. Rodehond en mazelen komen tegenwoordig nog maar beperkt voor, omdat deze ziektes opgenomen zijn in het vaccinatieprogramma van de Nederlandse overheid.

Kinderen geven over het algemeen zelf aan wat het wel of niet kan als ze ziek zijn. Als het kind niet wil eten is dat niet erg, zodra ze maar voldoende drinken. Paracetamol kan verlichting geven als het kind zich ziek voelt. Jeuk kan worden verlicht door calaminelotion aan te brengen op de huid. Daarbij is het van belang dat een bacteriële infectie wordt voorkomen, door regelmatig  te wassen met desinfecterende zeep. Als het kind niet ziek is, mag het in goed overleg met de instelling gewoon naar de kinderdagverblijf of school. Besmetting vindt namelijk vaak al plaats voordat de symptomen zichtbaar worden.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de vlekjes van uw kind? Of heeft uw kind aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser