Een veel voorkomende klacht: krentenbaard

Heeft u wondjes op uw gezicht, rode plekken eventueel gecombineerd met (ontstoken) blaasjes? Mogelijk heeft u last van krentenbaard. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van krentenbaard?

Wanneer u of uw kind last heeft van wondjes op het gezicht kunnen er meerdere oorzaken zijn. Veel voorkomende kinderziekten met vlekjes zijn de mazelen, waterpokken, rodehond en roodvonk. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een huidinfectie. Veel voorkomende huidinfecties zijn krentenbaard, gordelroos, netelroos en wondroos.

Krentenbaard is een huidinfectie die door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze zeer besmettelijke infectie kan bij kinderen en volwassenen voorkomen, maar komt het vaakst voor bij jonge kinderen. Kinderen tot een leeftijd van zes jaar hebben namelijk nog geen volledig ontwikkeld afweersysteem. Als de huid kapot is door een kloofje, eczeem of een schaafwondje kunnen er bacteriën in komen.

Wat zijn symptomen van krentenbaard?

Krentenbaard begint vaak op een plek waar al een beschadiging aan de huid was, bijvoorbeeld een opengekrabd plekje, een muggenbult of eczeem. Vervolgens ontstaan er wondjes, rode plekken en soms blaasjes met gele pus. De ontstoken plekken kunnen samenkomen en daarna uitbreiden. Meestal zit de infectie rond de neus en mond. Als de blaasjes na enkele dagen uitgroeien tot een geelbruine korst, lijkt er op dat moment een baard van krenten te zitten. Dit verklaart de naam krentenbaard. De infectie kan overigens ook op andere plaatsen voorkomen dan op het gezicht.

Het vocht dat uit de wondjes komt is zeer besmettelijk. Krentenbaard blijft besmettelijk tot de wondjes zijn opgedroogd of genezen. De blaasjes kunnen jeuken en pijnlijk zijn en het kan voorkomen dat de lymfeklieren in de hals opzwellen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is aan te raden contact op te nemen met de huisarts als u vermoedt dat u krentenbaard heeft. Een infectie wordt dan behandeld met antibioticazalf of –crème. Hierdoor drogen de wondjes sneller uit waardoor er een kortere besmettelijke periode is. In sommige gevallen wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Bijvoorbeeld bij mensen met een lage weerstand, bij koorts of een ziek gevoel.

Wat kunt u tegen krentenbaard doen?

Om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die u kunt nemen:

  • Raak de wondjes niet aan.
  • Was met regelmaat uw handen of de handen van uw kind.
  • Zorg dagelijks voor een schone handdoek.
  • Maak veel aangeraakte voorwerpen goed schoon, zoals deurklinken.
  • Informeer uw kinds school of dagverblijf.
  • Was eenmaal per dag met ontsmettende zeep om korstjes en vocht te verwijderen.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de wondjes op uw gezicht? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser