Heeft u netelroos?

Heeft u last van jeukende rode bultjes op uw huid? Zijn de bultjes pijnlijk en verschillen ze in grootte? Mogelijk heeft u last van netelroos. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van netelroos?

Gordelroos, wondroos en netelroos eindigen allemaal op ‘roos’. Alle drie de huidaandoeningen hebben een rode huiduitslag als symptoom, maar zijn verschillend van aard. ‘Roos’ betekent ontsteking en roodheid, wat kenmerkend is voor de aandoeningen.

Netelroos is een veel voorkomende klacht en wordt ook wel galbulten of brandnetel genoemd. De oorzaak van netelroos is op celniveau terug te vinden. In de huid liggen mestcellen, deze bevatten stoffen die vrijkomen bij specifieke prikkels. Deze stoffen zorgen ervoor dat bloedvaten open gaan staan en vocht de bloedbaan verlaat. Het kunnen allergische prikkels zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Het kan bijvoorbeeld ook een reactie zijn op geneesmiddelen, insectenbeten of zonlicht.

Wat zijn symptomen van netelroos?

Netelroos is niet besmettelijk en heeft de volgende symptomen:

  • Kenmerkend zijn de rode jeukende bultjes op de huid;
  • De grootte van de bultjes kan sterk verschillen;
  • Door krabben wordt het erger;
  • Bultjes kunnen pijnlijk zijn;
  • Meestal verdwijnen bultjes binnen één á twee dagen;

Als de oorzaak van de netelroos niet gevonden wordt, kan het op een andere plek op het lichaam opnieuw voorkomen. De diepere huidlagen kunnen ook worden aangetast, wat kan leiden tot gezwollen oogleden, lippen, wangen, handen of voeten. Dit kan pijnlijk zijn, maar de zwellingen hoeven niet direct te jeuken. Het kan een aantal dagen duren voordat deze zwellingen zijn verdwenen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als u vermoedt dat u netelroos heeft, probeer dan te achterhalen wat de veroorzaker kan zijn geweest en probeer deze te vermijden. Als uw tong of keel door netelroos wordt aangetast kunt u benauwd worden of kan ademhalen moeilijker worden. In een dergelijk geval, moet u direct contact opnemen met uw huisarts. Ook als u lang aanhoudende klachten heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts.

Wat kunt u tegen netelroos doen?

Om de jeuk tegen te gaan, kunt u uw huid insmeren of poederen met bijvoorbeeld menthol poeder of een verkoelende zalf. Een verkoelende douche en luchtige kleding kunnen ook helpen. Als u heel veel last heeft van de jeuk, kunt u ook antihistaminica tabletten kopen bij uw drogisterij of apotheek. Lees altijd de bijsluiter voor gebruik. Daarnaast is het verstandig om alcohol, aspirine, stress en hitte te voorkomen, omdat dit de huiduitslag kan verergeren.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de bultjes op uw lichaam? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser