Heeft u last van onderrugklachten?

Heeft u lage rugpijn die uitstraalt naar uw billen of bovenbeen? Mogelijk heeft u lage onderrugklachten. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van onderrugklachten?

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Rugklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. In weinig gevallen van de rugklachten is er sprake van een hernia. In dat geval komt de zachte kern van een tussenwervelschijfje door een scheurtje tegen een zenuw aan. Dit kan een scherpe pijn veroorzaken met uitstraling naar een been of zelfs tot in de voet.

Pijn in de onderrug kan ook worden veroorzaakt door een langdurige slechte lichaamshouding op kantoor, in de auto of door zwaar tilwerk. In de bouw en verpleging komen rugklachten relatief vaak voor. Ook overgewicht, lange lichaamlengtes, stress, roken en weinig beweging kunnen zorgen voor rugklachten.

Overige oorzaken kunnen aangeboren zijn of komen door infecties, botontkalking, slijtage, uitstralende pijnen of tumoren.

Wat zijn symptomen van onderrugklachten?

Lage rugpijn zit in het onderste deel van de rug. Soms is er sprake van uitstraling naar de billen of naar een bovenbeen. Pijnklachten kunnen uiteenlopend zijn van plotselinge pijn tot een geleidelijk opbouwende pijn die hevig of zeurend kan zijn. Soms zijn bepaalde houdingen of bewegingen niet meer mogelijk. Pijn in de onderrug kan heftig zijn en kan verergeren bij stressgevoelens, hoesten, inspanning of beweging van dit deel van de ruggenwervel. Soms kan rugpijn samengaan met de volgende verschijnselen:

  • Gevoelsverlies;
  • Een vreemd gevoel in de benen, bijvoorbeeld tintelingen of een doof gevoel;
  • Moeite met plassen;
  • Moeite met plas ophouden;
  • Doof gevoel rond de geslachtsorganen of anus.

Als de pijn gecombineerd is met koorts, gewichtsverlies of andere symptomen, kan dat door infecties of tumoren komen. Deze rugpijn vermindert niet altijd door rust of een andere houding aan te nemen. Bezoek in deze situatie op korte termijn uw huisarts.

Indien klachten langer dan twaalf weken aanhouden, wordt er van chronische rugklachten gesproken. Tot en met zes weken zijn het acute rugklachten en tussen de zeven en twaalf weken heten dit subacute rugklachten.

Wat kunt u tegen onderrugklachten doen?

In beweging blijven is in de meeste gevallen de beste maatregel om klachten te verminderen. Probeer dagelijkse activiteiten (in een lichtere mate) gewoon uit te voeren. Ook kunt u oefeningen voor de onderrug uitvoeren, eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut. Neem contact op met uw Constamed huisarts als u advies wilt over rugoefeningen die voor u geschikt zijn.
Indien bewegen pijnlijk is, kunt u pijnstillers innemen. Deze moet u een paar dagen op vaste tijden innemen, ook als u op dat moment geen rugpijn heeft. Gebruik bij voorkeur paracetamol en als dat niet helpt ibuprofen, diclofenac of naproxen. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en neem deze pijnstillers eventueel in met maagbeschermers.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is verstandig een huisarts te bezoeken als u hardnekkige rugklachten ervaart. Ook bij aanhoudende rugklachten, uitstralingsklachten, gevoelverlies, een vreemd gevoel in uw rug of benen, als u moeite heeft met plassen of uw plas op te houden is het raadzaam een arts te bezoeken. Aan de hand van het verhaal van de patiënt, de klachten en een lichamelijk onderzoek wordt een diagnose gesteld.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw rugklachten? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser