Last van onrustige benen in bed?

Heeft u irriterende, tintelende en onrustige benen vlak voor u gaat slapen of uitrusten? Mogelijk heeft u last van het ‘Restless Legs Syndroom’. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn symptomen van onrustige benen?

Als u last heeft van rusteloze benen dan uit zich dat in een irriterend, tintelend, onrustig gevoel in uw benen.  Hierdoor krijgt u een onbedwingbare neiging om uw benen te bewegen, omdat dit verlichting brengt. De gevoelens doen zich vooral voor als u rust, bijvoorbeeld vlak voor het inslapen. Deze aandoening kan erg vervelend zijn en kan daarbij de oorzaak zijn waarom u lastig in slaap kunt vallen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘Restless Legs Syndroom’ (RLS) genoemd. Als u al in slaap bent gevallen, kunt u ook last hebben van schokkende beenbewegingen. Dit wordt ‘Periodic Limb Movement during Sleep’ (PLMS) genoemd.

Wat zijn oorzaken van onrustige benen?

De oorzaak van RLS en PLMD is niet exact bekend. Een erfelijke aanleg en een tekort aan ijzer kunnen ertoe doen.  Rusteloze benen komen vaker voor bij oudere mensen, hierdoor lijkt de leeftijd ook een rol te spelen. Uit onderzoek blijkt dat geneesmiddelen die de werking van dopamine nabootsen goed reageren op RLS en PLMS. Vandaar dat er een link wordt gelegd dat RLS samenhang heeft met de werking van deze stof in de hersenen.

Wat kunt u tegen rusteloze benen doen?

Door gedurende de dag de bloedsomloop te stimuleren, kunt u rusteloze benen voorkomen. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en voorkom dat u lang stil staat of zit. Matig uw cafeïne- en alcoholgebruik en stop met roken.  Zorg voor goede slaapgewoonten in een prettige slaapomgeving, hierbij kunt u de volgende adviezen opvolgen:

  • Neem een warme douche/bad of leg een warme kruik op uw benen;
  • Ga niet tot laat door met sporten;
  • Doe ontspanningsoefeningen;
  • Ontspan u een uur voordat u naar bed gaat;
  • Houd regelmatige slaap en waaktijden aan;
  • Bekijk bijwerkingen van geneesmiddelen die u gebruikt.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als bovenstaande adviezen niet helpen, is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts. RLS kan namelijk een symptoom zijn van een andere aandoening. Een bloedonderzoek kan eventueel een ijzertekort aantonen. Als u aanhoudende klachten heeft, kan een huisarts geneesmiddelen voorschrijven die lijken op dopamine of middelen die gericht zijn op een kalmerende werking.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw rusteloze benen? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser