Wat zijn de ziekte van Pfeiffer symptomen?

Heeft u al langer last van aanhoudende koorts, opgezette klieren in de hals en aanhoudende vermoeidheid? Mogelijk heeft u last van de ziekte van Pfeiffer. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus dat in het speeksel voorkomt. Dit virus wordt ook wel het Epstein-Barr-virus genoemd en komt vaak voor bij jong volwassenen. Pfeiffer kan worden doorgegeven tijdens het zoenen, vandaar dat de ziekte ook wel ‘kissing desease’ wordt genoemd.

De ziekte van Pfeiffer kan op de verschillende manieren worden overgedragen:

  • Via het speeksel tijdens zoenen of mond-op-mond contact; 
  • Via de afscheiding tijdens seksueel contact;
  • Via gezamenlijk gebruik van bestek- en serviesgoed;
  • Via bloedtransfusies;
  • Via beenmergtransplantaties.

De ziekte van Pfeiffer is niet erg besmettelijk. Hoesten of niezen zorgt zelden voor een infectie, omdat het virus slecht in de lucht kan overleven.

Wat zijn symptomen van de ziekte van Pfeiffer?

Het kan vier dagen tot acht weken duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.  U kunt de ziekte herkennen door de volgende klachten:

  • Koorts
  • Opgezette klieren in de hals
  • Keelontsteking die langer duurt dan een week.
  • Kleine bloeduitstortingen op het gehemelte
  • Aanhoudende vermoeidheid.

Ook op andere plekken dan de hals kunnen klieren opzetten. Bij sommige mensen kan  de lever tijdelijk gevoelig en vergroot zijn. Ook komen klachten als misselijkheid, transpireren en hoesten voor. De aanhoudende vermoeidheid is vaak het meest opmerkelijke bij deze ziekte. Ook hier kunnen grote verschillen in zitten. Sommige mensen hebben er bijna geen last van en anderen moeten extra rust houden. Deze vermoeidheid kan maanden duren en erg hinderlijk zijn.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

De ziekte van Pfeiffer gaat meestal vanzelf over. Alleen wanneer u ernstige aanhoudende klachten heeft die niet overgaan, raden we u aan om naar de huisarts te gaan. Mogelijke complicaties kunnen bloedafwijkingen, een ontstoken hartspier of lever, een gescheurde milt of klachten van het zenuwstelsel zijn. De kans op deze complicaties is groter bij mensen met een opvallend lage weerstand.

Als u vermoedt dat u de ziekte van Pfeiffer heeft, kan bloedonderzoek dit aantonen. De uitslag van een dit onderzoek kan u helaas niets vertellen voer de ernst of duur van de ziekte.

Wat kunt u tegen de ziekte van Pfeiffer doen?

U kunt helaas geen preventieve maatregelen treffen tegen de ziekte van Pfeiffer. In de meeste gevallen kunnen mensen die de ziekte van Pfeiffer hebben gehad, de ziekte niet nog eens krijgen.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw klachten? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser