Vermoedens voor het Prikkelbaar Darm Syndroom? (PDS)

Heeft u last van een krampachtige, hevige, constante buikpijn en een opgeblazen gevoel? Komt uw stoelgang moeilijk op gang en heeft u vaak last van diarree? Mogelijk heeft u last van een spastische darm. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van het prikkelbaar darm syndroom? (PDS)

Het prikkelbaar darm syndroom (PDS) wordt in de volksmond ook wel eens een spastische darm genoemd. De kwaal komt vaker voor bij (vrouwelijke) jongvolwassenen. Een prikkelbare darm wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Een directe oorzaak is vaak niet terug te vinden, maar gevoeligheid voor een bepaalde stof of slechte eetgewoontes zoals vezelarm voedsel kan een van de oorzaken zijn. Ook psychische of lichamelijke belasting kan de veroorzaker zijn van een spastische dikke darm. In sommige gevallen is een prikkelbare darm ontstaan na een buikgriep.

Wat zijn symptomen van het prikkelbaar darm syndroom? (PDS)

Klachten kunnen van persoon tot persoon erg verschillen. Waar sommige mensen nauwelijks last hebben, kunnen anderen zulke hevige klachten ervaren waardoor ze hun dagelijkse activiteiten moeten aanpassen of onderbreken. Het verloop van de klachten is nog moeilijk te voorspellen. Ook na een langere periode nauwelijks klachten te hebben ervaren, kunnen pijnklachten ineens hevig terugkomen.

De meest voorkomende PDS klachten zijn als volgt:

 • Buikpijn (verschillend van constante, zeurende tot scherpe pijn);
 • Een opgeblazen gevoel;
 • Hevige buikkrampen;
 • Een moeizame stoelgang;
 • Diarree en/of verstopping;
 • Winderigheid;
 • Brandend maagzuur;
 • Misselijkheid;
 • Overgeven;
 • Tijdens de menstruatie ergere pijnklachten.

 Eten kan de pijnklachten laten toenemen. Winden laten of naar het toilet gaan kan verlichting geven van de pijn. In de ontlasting zit geen sporen van bloed.

Wat kunt u tegen het prikkelbaar darm syndroom (PDS) doen?

Als u last heeft van een spastische darm kunt u een aantal maatregelen nemen om klachten zoveel mogelijk binnen beperking te houden:

 • Blijf ondanks uw klachten alsnog naar bijeenkomsten gaan. Ook als u niet weet of daar een goed toilet in de buurt is, kunt u deze het beste (kort) bezoeken om afleiding te hebben.
 • Hou bij wanneer u stress ervaart en of klachten dan verergeren. Als klachten verergeren bij stressgevoelens is het verstandig om deze situaties te voorkomen.
 • Gezond vezelrijk eten is van belang. Bespreek eventueel met een diëtist als u bepaalde voedingsstoffen niet kunt verdragen, hoe u deze toch binnen kunt krijgen.
 • Voldoende beweging kan klachten laten afnemen bij sommige PDS patiënten. Bouw voorzichtig aan uw conditie en beweeg regelmatig.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Indien u vermoedt dat u het prikkelbaar darm syndroom (PDS) heeft, doet u er goed aan om de huisarts te bezoeken. Stress en ongerustheid kunnen klachten laten verergeren. Door er met uw huisarts over te praten kunt u wellicht samen een plan opstellen om dit patroon te doorbreken. De arts kan lichamelijk- en aanvullend onderzoek doen om zo andere kwalen of ziektes uit te sluiten. Ook als u veel afvalt, bloed of slijm in uw ontlasting aantreft of uw ontlastingspatroon anders wordt is het raadzaam een huisarts te bezoeken. Raadpleeg uw Constamed huisarts

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw darmproblemen? Of heeft u aanhoudende buikklachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser