Wat is een goed middel tegen schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie kan op meerdere plekken van het lichaam voorkomen. Veelvoorkomende schimmelinfecties zijn spruw, herkenbaar aan pijnlijke plekken rond en in de mond. Daarnaast komen vaginale schimmelinfecties voor waarbij vrouwen last hebben van witte en brokkelige afscheiding en aanhoudende jeuk in en rond de vagina. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een overmatige groei van een gist dat voorkomt in het menselijke lichaam. Deze gist heet Candida albicans en komt bij bijna iedereen voor in de huid, de mond, de darmen en de vagina. Deze schimmel zorgt voor een balans tussen de aanwezige bacteriën. Zodra de gist draden gaat vormen, wordt er van een schimmel gesproken. Oorzaken hiervan kunnen medicijnen, parasieten of een lagere weerstand zijn. Een Candida-infectie kan hardnekkig zijn en meerdere malen terugkomen. Vaak wordt deze infectie onderschat en kan het voor maanden of jaren klachten veroorzaken. Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van een schimmelinfectie dan mannen.

Wat zijn symptomen van een schimmelinfectie?

Candida kan verschillende delen van het lichaam aantasten. Meestal gaat het om huidplooien en plekken waar de huid vochtig is, zoals de lies, het gebied tussen geslachtsdelen en de anus of bij de oksels. Indien een schimmelinfectie door de beschermende slijmlaag in de darmen is doorgebroken, en in het bloed terechtkomt, kan de infectie tot wel 50 verschillende symptomen veroorzaken. Bij een gemiddelde infectie zijn er vaak meerdere klachten die opspelen. Dit kunnen zeer uiteenlopende klachten zijn, zoals moeheid, hoofdpijn of migraine of anale jeuk. Doordat deze zeer uiteenlopende klachten een verwarrend beeld bij de huisarts kunnen geven, kan het lastig zijn om de goede diagnose te stellen.

Schimmelinfectie mond (spruw):

 • Roomwitte plekken die kunnen opzwellen.
 • Plekken kunnen pijnlijk zijn.
 • Plekken komen meestal voor op de tong of aan de binnenkant van de wangen.
 • Slikken kan pijnlijk zijn.
 • De infectie kan zich verspreiden naar de slokdarm, longen, het spijsverteringskanaal of andere organen.

Symptomen vaginale schimmelinfectie:

 • Een witte en brokkelige afscheiding.
 • Aanhoudende jeuk in en rond de vagina.
 • Branderige pijn bij de vagina.
 • Pijn bij het vrijen of bij seks.
 • Rode en gezwollen vaginawand en schaamlippen.

Een schimmelinfectie van het maag-darmkanaal of andere inwendige organen veroorzaken zweren aan de binnenkant van het kanaal.

Candida is geen besmettelijke ziekte of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De partners van vrouwen met een vaginale candida-infectie hoeven alleen behandeld te worden als zij zelf ook besmet zijn of klachten hebben. Als moeders borstvoeding geven en een schimmelinfectie hebben, moeten zowel moeder als kind behandeld worden. De reden hiervan is dat het kind ook geïnfecteerd kan worden met de schimmelinfectie.

Zwangere vrouwen, antibioticagebruikers, diabetici of mensen met een lagere weerstand hebben een grotere kans op een Candida-infectie. Indien een zwangere vrouw een candida-infectie heeft gehad, kan na geboorte de baby spruw ontwikkelen. Spruw herkent u aan de witte aanslag in de mond. Indien mannen besmet worden, kan dit jeuk op de penis veroorzaken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Bij een schimmelinfectie in de mond wordt er een schimmeldodend middel voorgeschreven door een huisarts. Dit is in de vorm van een gel of een tablet. Kunstgebitten moeten tijdens de behandeling ’s Nachts worden ontsmet.

In het geval van een vaginale of maag-darmkanaal schimmelinfectie worden schimmeldodende crèmes voorgeschreven. Medicijnen tegen inwendige candida bestaan uit schimmeldodende middelen. Deze geneesmiddelen gaan de groei en voortplanting van de desbetreffende schimmel tegen.

Bij een uitgebreidere schimmelinfectie worden er algemene geneesmiddelen tegen schimmelinfecties voorgeschreven. Deze geneesmiddelen zijn als pil beschikbaar of worden geïnjecteerd.

Wat kunt u tegen schimmelinfectie doen?

Wanneer u last heeft van een schimmelinfectie is het raadzaam om tijdelijk onderstaande voedingsmiddelen te vermijden. Dit helpt de groei van de gist tegen te gaan. Het grondig doorlezen van etiketten kan helpen om bepaalde voedingsstoffen te vermijden. Glutenvrije producten kunnen hierbij een tijdelijke oplossing zijn.

 1. Suiker;
 2. Fruit (rauwkost mag wel);
 3. Gist (brood, crackers, pasta);
 4. Azijn (mayonaise, slasaus, ketchup);
 5. Paddenstoelen.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de schimmelinfectie? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser