Heeft u last van tranende ogen?

Heeft u last van tranende ogen? Mogelijk is een vuiltje de bron van irritatie. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken en symptomen van tranende ogen?

Er zijn twee soorten tranen te onderscheiden. Tranen als een reactie op emotie of een vuiltje en verzorgende tranen. Deze verzorgende tranen zorgen ervoor dat het oog gesmeerd is. Daarnaast zorgen deze tranen voor een afweerfunctie en voeren ze viezigheid af.

Tranende ogen kunnen veroorzaakt worden door meerdere oorzaken:

  • Een vuiltje in het oog of een andere bron van irritatie.
  • Droge ogen kunnen aanleiding zijn tot irritatie. Deze irritatie zorgt ervoor dat de traanklier meer gaat tranen, maar deze tranen dragen niet bij aan het smeren. Hierdoor blijven de klachten bestaan. Dit is de meest voorkomende oorzaak van tranende ogen.
  • Een afwijking van de oogleden kan ook voor tranende ogen zorgen. Denk hierbij aan een te slap ooglid wat vooral bij oudere mensen voorkomt. Maar ook littekens of verlamming van de spieren rondom het ooglid en aangezicht kunnen voor klachten zorgen.
  • Een afwijking van het traan-afvoersysteem kan voor een verstopping zorgen. In de meeste gevallen is het traanneuskanaal verstopt. Hier is vaak geen duidelijke oorzaak voor te vinden.
  • Bij kinderen tot één jaar komt een tranend oog regelmatig voor. Bij kinderen is de ingang van het traanneuskanaal naar de neus nog niet geopend. Zodra het kanaal op een leeftijd van 9 maanden tot een jaar vanzelf opent, gaan de klachten weer weg.
  • Ook hooikoorts kan de veroorzaker zijn voor tranende ogen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Bij aanhoudende klachten of afwijkingen aan of rondom het oog is het aan te raden een arts te raadplegen. Afhankelijk van de klachten wordt een behandeling gestart of wordt u doorverwezen naar een KNO-arts. Bijvoorbeeld bij droge ogen kunnen kunsttranen verlichting bieden en de vicieuze cirkel doorbreken.

Wat kunt u tegen tranende ogen doen?

Wanneer u last heeft van een geïrriteerd oog, is het van belang om de veroorzaker van de irritatie uit het oog te verwijderen. Indien dit uzelf niet lukt, is het verstandig om een huisarts te bezoeken.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van uw tranende ogen? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser