Wat kunt u tegen voetschimmel doen?

Heeft u last van een jeukende, rood gezwollen en schilferige huid op uw voeten? Mogelijk heeft u last van een voetschimmel. Herkent u deze klachten en heeft u hier een vraag over? Stel uw vraag dan direct aan de huisarts. U krijgt snel antwoord!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van een voetschimmel?

Een veel voorkomende klacht onder zowel kinderen als volwassenen is voetschimmel. Voetschimmel wordt veroorzaakt door een hardnekkige schimmelinfectie die voorkomt op dood weefsel van de nagels en de huid. Het groeit op warme en vochtige plaatsen zoals op de huid tussen de tenen, op de hielen en op de voeten. Vooral wanneer nagels zijn aangetast kan het lang duren voordat een dergelijke schimmel verdwijnt. Voetschimmelinfecties zijn besmettelijk en kunnen worden doorgegeven via direct contact, via een natte vloer en door gezamenlijk gebruik van schoenen of handdoeken. Vandaar dat deze infectie ook wel eens zwemmerseczeem wordt genoemd.

Wat zijn symptomen van een voetschimmel?

Een voetschimmel kan de volgende klachten geven:

 • Uitslag, jeuk en een branderig gevoel op voeten;
 • Rode, gezwollen huid;
 • Blaasjes;
 • Droge schilferige plekken of barsten in de huid.
 • Nagels kunnen verkleuren, dikker en broos worden: een kalknagel.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als na onderzoek een huisarts heeft vastgesteld dat het een voetschimmel betreft, kan de arts afhankelijk van de ernst van de infectie een behandeling starten. Als er zich naast de schimmelinfectie ook een bacteriële infectie voordoet, wordt er ook een antibioticakuur voorgeschreven. Bij zware infecties met kalknagels is het mogelijk dat er gedurende een langere tijd tabletten geslikt moeten worden.

Wat kunt u tegen voetschimmel doen?

Om voetschimmel te voorkomen kunt u een aantal maatregelen treffen:

 • Droog uw voeten na het douchen goed af en vergeet ook de ruimte tussen uw tenen niet.
 • Trek dagelijks schone sokken aan.
 • Trek katoenen of wollen sokken aan.
 • Voorkom natte sokken, verwissel ze zo vaak als nodig.
 • Draag slippers in openbare douches of zwembaden.
 • Vermijd langdurig dragen van gesloten schoenen.

 Als u gevoelig bent voor voetschimmel kunt u gebruikmaken van schimmeldodende poeders.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de schimmelinfectie? Of heeft u aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser