Heeft u wondroos?

Constamed is hét online platform waar patiënten medische vragen kunnen stellen aan hun erkende zorgverlener. Meld u nu aan op Constamed.nl!

Stel eenvoudig uw medische vraag

Wat zijn oorzaken van wondroos?

Gordelroos, wondroos en netelroos eindigen allemaal op ‘roos’. Alle drie de huidaandoeningen hebben een rode huiduitslag als symptoom, maar zijn verschillend van aard. ‘Roos’ betekent ontsteking en roodheid, wat kenmerkend is voor de aandoeningen.

Wondroos is een huidinfectie die door bacteriën wordt veroorzaakt. Wondroos begint op een plek waar al een beschadiging van de huid was. De huid rondom het wondje wordt dan rood en pijnlijk. Wondroos hoeft niet per se direct rondom het wondje zichtbaar te worden. Als u dikke enkels heeft door het vasthouden van vocht, is de kans op wondroos groter.

Wat zijn symptomen van wondroos?

Wondroos heeft de volgende symptomen:

  • Kenmerkende rode huiduitslag, ontstoken en zwelling van de huid;
  • Tot een dag van te voren beginnen klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, pijn en koorts;
  • Rondom de rode huiduitslag zit een duidelijk verdikte rand;
  • Lymfeklieren die in de buurt zitten van de ontsteking kunnen opzwellen en pijnlijk aanvoelen;
  • Zodra de zwelling afneemt, ontstaan er met vocht gevulde blaasjes.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Als u vermoedt dat u wondroos heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Uw arts kan antibiotica voorschrijven. Als u last heeft van veel pijn kunt u paracetamol innemen.

Wat kunt u tegen wondroos doen?

Als eerste is het belangrijk dat u het wondje ontsmet en schoonhoudt door het met verband te verbinden. Houd de wond goed schoon en vervang het verband dagelijks. De wond hoeft niet groot te zijn om wondroos te krijgen. Bij wondjes met geel vocht, kunt u met nat verband de wond schoon krijgen. Aanvullende zelfzorg gericht op hygiëne is:

  • Was regelmatig uw handen met (desinfecterende) zeep;
  • Niet krabben of aan de wond zitten;
  • Neem dagelijks een schone handdoek en deel deze niet met anderen;
  • Was elke dag uw lichaam met zeep;
  • Knip uw nagels kort.

 Als u wondroos aan uw been heeft, is het van belang dat u het been rust geeft door het bijvoorbeeld hoger te leggen. Bij wondroos aan uw arm, kunt u een mitella dagen om de arm stil te houden.

Als u eenmaal wondroos heeft gehad, is de kans op herhaling groot. Houd bestaande of nieuwe wondjes goed in de gaten en verzorg deze goed. Als er vocht in uw voeten of benen zit, is het aan te raden om steunkousen te dragen.

Raadpleeg uw Constamed huisarts

Vertrouwt u het niet helemaal? Bent u niet zeker van wat de oorzaak is van de wondjes op uw gezicht, arm of been? Of heeft u (andere) aanhoudende klachten? Neem dan contact op met uw huisarts via Constamed voor een snel antwoord op uw vraag. Hierbij heeft u de mogelijkheid om foto’s mee te sturen, zodat uw huisarts uw klacht goed kan beoordelen. U krijgt snel een reactie van uw eigen huisarts.

Voor een betere ervaring en alle functies op Constamed is JavaScript een vereiste. JavaScript is nu uitgeschakeld in uw browser